Ακολουθούν ορισμένες γενικές συμβουλές για συζητήσεις κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου:

·         Συμπεριλάβετε όλες τις φωνές στη συζήτηση για να μεγιστοποιήσετε την ανταλλαγή και τη μαθησιακή εμπειρία.

·         Μιλήστε με σεβασμό και ακούστε ενεργά. Δώστε προσοχή στους συμμαθητές σας και μην τους διακόπτετε. Φροντίστε να δώσετε εποικοδομητικά σχόλια ή να ζητήσετε διευκρινίσεις όπου είναι απαραίτητο ή απαραίτητο.

·         Δώστε χώρο σε δημιουργικές ιδέες και νέες προτάσεις, ακόμα κι αν δεν αντικατοπτρίζουν τις δικές σας απόψεις. Να είστε πρόθυμοι να αναθεωρήσετε κριτικά τις δικές σας απόψεις.

·         Δείτε τα δικά σας λάθη ως ευκαιρίες μάθησης και μην κρίνετε τους άλλους όταν κάνουν λάθη.

·         Γνωρίστε τους άλλους μαθητές της ομάδας σας και λάβετε σοβαρά υπόψη την ομαδική σας εμπειρία.

Όταν δίνετε σχόλια, έχετε επίσης υπόψη σας τα ακόλουθα σημεία:

·         Δώστε προσοχή στον χρόνο.

·         Μείνετε στο σημείο.

·         Χρησιμοποιήστε δηλώσεις «εγώ» για να καταστήσετε σαφές ότι μιλάτε από τη δική σας εμπειρία.

·         Αποφύγετε τις γενικεύσεις.

·         Κανε ερωτησεις.

·         Εστίαση σε ιδέες.

·         Κάντε τη φωνή σας να ακουστεί και συμμετάσχετε στη συζήτηση όσο καλύτερα μπορείτε.

·         Δεν είναι απαραίτητο να συμφωνούν όλοι σε όλα. ο στόχος είναι να κατανοήσουν άλλες προοπτικές και ιδέες.

 

Πηγή:

https://crlt.umich.edu/examples-discussion-guidelines https://medium.com/on-the-agenda/managing-discussions-ground-rules-and-feedback-f08bcd4f9d45

 

Καθώς μιλάμε για αξίες και κοινωνικές συμβάσεις σε αυτό το εργαστήριο, μπορεί να προκύψουν συζητήσεις όταν συγκρούονται διαφορετικές απόψεις. Ορίστε λοιπόν μερικές οδηγίες για να κάνετε δύσκολες συνομιλίες σε μια ομάδα.

1. Επικοινωνήστε στο ύψος των ματιών! Αποφύγετε τις γενικεύσεις. Ξεκαθαρίστε στον ομόλογό σας: Αυτό που λέτε είναι εξίσου σημαντικό με αυτό που λέω εγώ!

2. Χρησιμοποίησε τεκμηριωμένη γνώση αντί για στάση «τα ξέρεις όλα»! Χρησιμοποιήστε γεγονότα και παραδείγματα για να υποστηρίξετε την άποψή σας, ειδικά εάν ο ομόλογός σας έχει λάθος πληροφορίες. Παραμείνετε όσο το δυνατόν πιο ουδέτεροι και πραγματικοί.

3. Δημιουργήστε εμπιστοσύνη μέσω της διαφάνειας: Μοιραστείτε τις εμπειρίες και τα συναισθήματά σας μέσω μηνυμάτων «εγώ», ώστε ο ομόλογός σας να τα κατανοήσει.

4. Ακούστε ενεργά και σκεφτείτε τι λέει ο ομόλογός σας συνοψίζοντάς τα εν συντομία για να βεβαιωθείτε ότι έχετε κατανοήσει σωστά.

5. Δώστε χώρο στους άλλους να εξηγήσουν τον εαυτό τους: Συνεχίστε με ερωτήσεις ανοιχτού τύπου για να ενθαρρύνετε τον ομόλογό σας να εξηγήσει και να ξεκαθαρίσει την άποψή του.

6. Πείτε τη δική σας άποψη, αλλά βεβαιωθείτε ότι ο ομόλογός σας κατανοεί και τους λόγους σας. Και πάλι, μπορείτε να το κάνετε αυτό κάνοντας ερωτήσεις όπως "Καταλαβαίνετε τι εννοώ με αυτό;"

7. Να είστε έτοιμοι να αναθεωρήσετε και να αλλάξετε τη δική σας γνώμη!

8. Βρείτε κοινά σημεία στα οποία μπορείτε να συμφωνήσετε και ξεκαθαρίστε!

9. Διατηρήστε την εστίαση στο πραγματικό θέμα! Μερικές φορές οι άνθρωποι παρεκκλίνουν στις συζητήσεις, αλλά προσπαθήστε να μην χάσετε το αρχικό σημείο.

10. Να είστε ευγενικοί: Ακούστε, ακούστε τους ανθρώπους, μείνετε ευγενικοί!

11. Βάλτε όρια: Αν σας είναι πάρα πολύ, πολύ προσωπικό, πολύ ενθουσιασμένο, επιτρέπεται να το πείτε!