Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι δεν δείχνουν κοινωνικό θάρρος:


Φυσικά, δεν είναι εύκολο να δείξετε κοινωνικό θάρρος, αλλά μπορείτε να το διδαχθείτε:


1. Αντίληψη: Είναι πρώτα σημαντικό να παρατηρήσετε ότι κάτι δεν πάει καλά σε μια κατάσταση. Μερικές φορές αυτό είναι πολύ προφανές, για παράδειγμα, όταν κάποιος δέχεται δημόσια μαφία. Αλλά μερικές φορές είναι λιγότερο προφανές, για παράδειγμα, όταν ένας συνάδελφος κάνει υποτιμητικά σχόλια για κάποιον στην ομάδα.

Τι μπορείτε να κάνετε;

•         Εξασκηθείτε να αυξάνετε την ευαισθησία σας και να οξύνετε την αντίληψή σας για τέτοιες καταστάσεις.

•         Δώστε προσοχή στο συναίσθημα του εντέρου σας: Παρατηρείτε πότε οι αξίες σας πληγώνονται από ένα γεγονός ή σε μια κατάσταση!

2. Αναγνώριση: Πρέπει να είστε σε θέση να αναγνωρίσετε εάν η συγκεκριμένη κατάσταση είναι έκτακτη όταν κάποιος βρίσκεται ή θα μπορούσε να βρίσκεται σε κίνδυνο.

Τι μπορείτε να κάνετε;

  • Πρώτα, ρωτήστε και αξιολογήστε την κατάσταση όσο το δυνατόν πιο αντικειμενικά: Δέχεται κάποιος επίθεση με κάποιο τρόπο;

  • Προσπαθήστε να βάλετε τον εαυτό σας στη θέση του θύματος και να παρατηρήσετε τις αντιδράσεις του υποτιθέμενου θύματος στην κατάσταση; Τι λέει το άτομο, ποια είναι η γλώσσα του σώματός της, πώς συμπεριφέρεται; Φαίνεται ότι θα μπορούσε να υπερασπιστεί τον εαυτό της;

3. Ίδια ευθύνη: Για να δείξετε κοινωνικό θάρρος, είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσετε τη δική σας ευθύνη. Συνειδητοποιήστε ότι η παρέμβασή σας σε μια κατάσταση θα μπορούσε να είναι σημαντική και αποφασιστική. Πολλοί άνθρωποι βασίζονται σε άλλους για να παρέμβουν. Ή λένε στον εαυτό τους ότι δεν μπορεί να είναι τόσο κακό γιατί δεν παρεμβαίνει κανείς. Το ξέρουμε όλοι αυτό! Αυτό ονομάζεται φαινόμενο παρευρισκόμενου. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε αυτή τη στιγμή. Γιατί μας δείχνει επίσης ότι μάλλον υπάρχει μια κατάσταση στην οποία πρέπει να αναλάβουμε δράση!

Τι μπορείτε να κάνετε;

  • Αντιληφθείτε συνειδητά την παρόρμηση και αντιμετωπίστε την ενεργά! Ενθαρρύνετε τον εαυτό σας και πείτε στον εαυτό σας "Όλοι κοιτάζουν μακριά, όχι εγώ! Στέκομαι δίπλα του/της!"

4. Γνωρίστε την ικανότητα του βοηθού: Πριν αναλάβετε δράση, αναρωτηθείτε πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε καλύτερα και με μεγαλύτερη ασφάλεια την κατάσταση. Ποια είναι η κατάλληλη απάντηση; Τι δεξιότητες έχω για να βοηθήσω εδώ;

Τι μπορείτε να κάνετε;

  • Ελέγξτε τις δικές σας προσδοκίες! Δεν έχει να κάνει με το να είσαι ήρωας, αλλά να βοηθάς κάποιον όσο πιο ασφαλή γίνεται.

  • Να γνωρίζετε πώς μπορείτε να βοηθήσετε σε ορισμένες περιπτώσεις! Μιλήστε με τους φίλους σας για αυτό και αναπαραστήστε καταστάσεις στο μυαλό σας. Να είσαι δημιουργικός! Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να κυριαρχήσετε σε επισφαλείς καταστάσεις!

5. Λάβετε μια απόφαση και ενεργήστε σύμφωνα με αυτήν: Αφού αποφασίσετε έναν τρόπο παρέμβασης, λάβετε υπόψη τις ακόλουθες συμβουλές:

1. Παρατηρήστε προσεκτικά τον/τους δράστη/ους και σημειώστε λεπτομέρειες που μπορεί αργότερα να είναι σημαντικές, για παράδειγμα, για την αστυνομία.

2. Βοηθήστε χωρίς να θέσετε τον εαυτό σας σε κίνδυνο. Κρατήστε αποστάσεις και απευθυνθείτε επίσημα στον/τους δράστη/ους. Μην τους προκαλείτε. Πείτε δυνατά και ηχητικά ότι δεν συμφωνείτε με την κατάσταση.

3. Ρωτήστε το θύμα(α) εάν χρειάζεται βοήθεια και κάντε οπτική επαφή. Αν είναι δυνατόν, ξεκινήστε μια συζήτηση για να αποστασιοποιηθείτε από τον δράστη μαζί.

4. Παραμείνετε αντικειμενικοί και ήρεμοι, φροντίστε να χρησιμοποιείτε μη επιθετική γλώσσα του σώματος.

5. αντιφάσκουν ήρεμα και πραγματολογικά, αλλά ξεκάθαρα, και θέτουν έτσι ένα λεκτικό όριο.

6. Συμμετέχετε άλλα άτομα κάνοντας τους να γνωρίζουν την κατάσταση και εξασφαλίζοντας έτσι υποστήριξη.

7. Εάν είναι απαραίτητο, ειδοποιήστε την αστυνομία και κάντε κατάθεση μάρτυρα.