Στόχος αυτής της δραστηριότητας είναι η ανταλλαγή ιδεών για κοινές αξίες. Για να γίνει αυτό, η ομάδα κάνει μια πλασματική πεζοπορία μαζί. Η αρχική ερώτηση είναι: Τι είναι ιδιαίτερα σημαντικό για μένα στη ζωή μου για να είμαι ευτυχισμένη ή ικανοποιημένη; Ποιες αξίες με υποστηρίζουν σε αυτό;

Οι συμμετέχοντες λαμβάνουν πρώτα ένα φύλλο εργασίας με 25 τιμές, το οποίο αποκόπτουν μεμονωμένα. Εάν το εφαρμόζετε σε μια διαδικτυακή συνεδρία, μπορείτε να διανείμετε τις τιμές μέσω email ή μέσω της ομαδικής συνομιλίας για την προετοιμασία αυτής της συνεδρίας. Εάν οι συμμετέχοντες δεν μπορούν να εκτυπώσουν το φύλλο, ζητήστε τους να γράψουν τις τιμές με το χέρι σε μεμονωμένα κομμάτια χαρτιού ή σε κάρτες flash.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Εάν συνεδριάζουν πρόσωπο με πρόσωπο, τα άτομα που κάθονται ο ένας δίπλα στον άλλο γίνονται συνεργάτες. Εάν είστε συνδεδεμένοι, χρησιμοποιήστε αίθουσες επισκέψεων για να δημιουργήσετε συνεργασίες.

Με τις αξίες στις «αποσκευές» τους, κάνουν πεζοπορία: 

1.       Η πρώτη μας στάση είναι ένα βουνό. Η ανάβαση θα είναι επίπονη. Επομένως, οι αποσκευές πρέπει να είναι ελαφρύτερες: ταξινομήστε 15 από τις τιμές! Τα δέκα που απομένουν αντιπροσωπεύουν την προσωπική σας «βαλίτσα αξιών». Αναποδογυρίστε όλες τις αξίες που δεν βρίσκουν θέση στη βαλίτσα σας.

2.      Πέφτει η νύχτα και στήσαμε τις σκηνές μας. Αλλά μόνο δύο άτομα μπορούν να χωρέσουν σε κάθε σκηνή, και τώρα πρέπει να συμφωνήσετε με τον σύντροφό σας στη σκηνή σε δέκα κοινές αξίες. Αναποδογυρίστε όλες τις τιμές που δεν χωρούν στη σκηνή.

3.       Κατά τη διάρκεια της νύχτας γίνεται καταιγίδα και οι μισές σκηνές μας βρέχονται. Τώρα πρέπει να χωριστούμε στις υπόλοιπες σκηνές! Τέσσερα άτομα μπορούν να χωρέσουν 10 τιμές σε κάθε σκηνή. Συμφωνήστε σε δέκα κοινές τιμές και αναποδογυρίστε τις τιμές που δεν χωρούν στη σκηνή.

4.      Τώρα συνεχίζουμε την πεζοπορία. Η τελευταία ανάβαση είναι απότομη, δεν μας μένει καθόλου δύναμη - κάποιες αξίες πρέπει ακόμα να διευθετηθούν. Τώρα πρέπει να συμφωνήσουμε σε δέκα αξίες μεταξύ μας!

 

Αυτές οι υπόλοιπες τιμές είναι γραμμένες σε μια αφίσα για να τις δουν όλοι. Μαζί, η ομάδα επεξεργάζεται μια κατάταξη. Στην τελική συζήτηση, κάθε συμμετέχων μπορεί στη συνέχεια να συγκρίνει αυτήν την τελική λίστα με τη δική του λίστα με δέκα τιμές από την αρχή. 

 

Στη συνέχεια, το παιχνίδι θα πρέπει να αντικατοπτρίζεται στην ολομέλεια:

·         Πώς ένιωσες όταν ξεχώρισες αξίες;

·         Πώς μπορούν αυτές οι αξίες να εφαρμοστούν στην καθημερινή ζωή;

·         Πολλοί άνθρωποι μοιράζονται πολύ παρόμοιες αξίες. Γιατί είναι συχνά τόσο δύσκολη η εφαρμογή τους;

·         Είναι σημαντικό να συμφωνούμε σε ορισμένες αξίες σε μια κοινωνία; Γιατί;

 

Πηγή: https://rise-jugendkultur.de/material/uebung-3-wertewanderung/



Value Hike Values Printout